Er zijn een aantal manieren om je stofzuiger in goede conditie te houden.

1. Stofzuigerfilters en zakken vervangen
Het is belangrijk om de filters en zakken regelmatig te vervangen. Hoe vaak? Dat hangt af van hoe vaak je stofzuigt en van het type stofzuiger. Kijk in de handleiding van de stofzuiger voor het advies van de fabrikant.

Een schone filter is essentieel voor het behouden van de stofopnamecapaciteit van de zak. Met verstopte filter krijg je een zak niet of moeilijk meer vol. Daarbij vraagt zuigen met een verstopte filter te veel van de motor.

Een indicator dat de filters vervangen moeten worden of de zak moet worden vervangen is hierbij handig. Diverse stofzuiger hebben zo’n indicator.

2. Borstels
Het is belangrijk dat de borstels van een mondstuk regelmatig worden schoongemaakt. De pluizenverzamelaar is het, vaak donkerrode, velours stuk dat onder het mondstuk zit. Veel stof en haren worden verzameld en vastgehouden in de borstels en de pluizenverzamelaar. Voor een optimale prestatie is het belangrijk dit regelmatig schoon te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het mondstuk los te maken van de stofzuiger en deze goed schoon te zuigen.

3. Geen bouwstof opzuigen.
Zuig geen bouwstof met je (goede) stofzuiger. Dit stof is vaak zo fijn dat de filters erdoor verstopt raken waardoor de motor overbelast wordt. Het is aan te raden om bouwstof eerst goed met een stoffer en blik te verwijderen en vervolgens te dweilen.